Wat is een lease auto?

Lease auto’s zijn eigenlijk een soort huurauto’s. De auto wordt namelijk ter beschikking gesteld door een leasemaatschappij. De auto blijft op naam staan van de leasemaatschappij en komt dus niet op naam te staan van de gebruiker of het bedrijf dat de auto leaset.
Als je een zakelijke leaseauto hebt, moet je voor het privégebruik van de leaseauto, belasting betalen. Dit wordt in de volksmond bijtelling genoemd. Benieuwd hoeveel bijtelling jij moet betalen voor het privégebruik van jouw auto? Kijk dan op Bijtelling Berekenen.

Voor-en nadelen lease auto

De voor -en nadelen van het leasen zijn afhankelijk van de leasemaatschappij waar je zaken mee doet. Maar over het algemeen hebben leasemaatschappijen algemene voorwaarden, waardoor de onderstaande voor en nadelen in veel gevallen hetzelfde zijn.

Voordelen leaseauto

 • Financieel interessant: je hoeft niet eenmalig veel geld te investeren in een (nieuwe) auto
 • Uitbesteding administratie lease auto(‘s)
 • Geen kosten voor onderhoud auto
 • Kosten staan vast (in de meeste gevallen, je moet bijvoorbeeld wel meer gaan betalen als je meer kilometers hebt gereden dan afgesproken)

Nadelen leaseauto

 • Kosten kunnen mogelijk hoger oplopen
 • Service met pech kan omslachtig zijn in het buitenland
 • Onderhoud is in veel gevallen lastig te plannen
 • Het leasen is niet in elk land even aantrekkelijk

Auto leasen zakelijk

Als ondernemer heb je vaak niet de middelen om een (nieuwe) auto te kopen. Daarom is het leasen van een auto een goede oplossing. Bij het zakelijk leasen van een auto is de leasemaatschappij de eigenaar van de auto.

Bij het zakelijk leasen van een auto betaal je voor een auto een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij. Dit doe je gedurende de vooraf afgesproken periode. Dit is in de meeste gevallen 2 t/m 5 jaar zijn.  Echter bestaat er ook een mogelijkheid om een auto voor een kortere periode te leasen, dit wordt short lease genoemd.

Zodra de leaseperiode is afgelopen heb je als ondernemer twee mogelijkheden:

Lease auto kopen
Je kunt de geleasede auto van de leasemaatschappij kopen. Hiervoor betaal je in veel gevallen een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto. Het percentage en het restantbedrag is afhankelijk van de leaseperiode en de hoogte van de maandelijkse leaseprijs. Dit wordt in het bedrijfsleven ook wel financial lease genoemd.

Auto teruggeven
Na de leaseperiode geef je de lease auto terug aan de leasemaatschappij. Dit wordt operational lease genoemd. In sommige gevallen heb je als ondernemer evengoed een recht op koop. Dit is afhankelijk van het contract.

Auto leasen particulier

Het leasen van een auto is niet alleen voor de zakelijke markt. Je kunt ook privé of persoonlijk een auto leasen. Dit wordt private lease genoemd. Met een private lease auto geniet je ook van verschillende voordelen en heb je de mogelijkheid om in de allernieuwste modellen te rijden.

Als je zelf een auto koopt, moet je de volle mep betalen en komen er ook nog een hoop (terugkomende) kosten bij. Denk hierbij aan de wegenbelasting, autoverzekering en het onderhoud van de auto. Als je kiest voor private lease zitten alle bijkomende kosten bij het maandelijkse bedrag inbegrepen. Je hoeft alleen nog maar te betalen voor een volle tank!

4 gedachten over “Wat is een lease auto?

 1. Beste,
  Als ik nu een auto ga kopen( leasing) op de naam van mijn bvba, komt deze schuld(lening) dan ook persoonlijk op mijn naam of blijft dat op de naam van de bvba?
  Kan er iemand zo spoedig mogelijk antwoorden aub ?
  Alvast bedankt

 2. Immers, dit is geen eigen bijdrage voor priv gebruik omdat woon-werkverkeer zakelijke kilometers zijn voor de bijtelling voor priv gebruik. Wanneer u een bijdrage betaalt voor een duurdere auto, hangt het van de omschrijving in de leaseregeling af of de bijdrage in mindering kan worden gebracht op de bijtelling.

 3. Ik vind leuk om vaak auto’s te wisselen en een shortlease zal de beste optie voor mij zijn, denk ik. Persoonlijk zie ik bijna geen nadelen ervan omdat als je een contract zal afsluiten zullen de kosten hoger niet worden. Ook is het verstandig om op zo’n manier een auto te huren omdat je geen kosten voor auto onderhoud betaalt 🙂

 4. Persoonlijk denk ik dat het grootste voordeel van een shortlease is dat je geen kosten voor onderhoud auto moet betalen. Ik heb altijd een shortlease auto willen proberen. Kosten zijn geen probleem, dus volgend jaar probeer ik het wel, en misschien vind ik het leuk!

Een reactie plaatsen